Hey YOU.Just
Be.Yourself
Smile.Happy.Extravaganza
Release Ur Mind KEEP CALM
Let's Chat Here.
cbox
Mieyza Usman

-20 years old on 24th Nov '13- Sagittarius- Civil Engineering- Shah Alam.Sungai Besi- I'm the only witness and the only person who can judge my life-

MeLoveYOUor Hate You
THEM

FaraFain Nasya Amzad Farrah Link Link Link Link Link Link Link Link Link Link Link Link Link Link Link Link Link Link Link Link Link
Isnin, 11 Februari 2013 @ 10:10 PTG
Mari Memasak !
Assalamuailaikum .

hey guys! korang pergi mana time cuti CNY ni ? meti ramai pergi bercuti kan ? dengar khabar Hot Place Vacation cuti CNY kali ni dekat Langkawi. ade yang post gambar bersama eagle and action mcm eagle jugak. aksi yg biasa orang ramai lakukan bila tangkap gambar dengan eagle yg besar tu kanzzz . and tambah-2 pulak PSY datang penang kanzz . Auchh i tak minat korea uollsss !

ok memandangkan cuti CNY aku selama sepuluh hari , aku spend time sedikit masa with my lovely sahabat yang bernama Zakiyah Usman a.k.a Yaya HinHooo dengan ber'campaign' di rumah sewanya . Rumah dia dekat Lahad Datu, Sabah so uollsss semua faham kanzz kenapa aku pegi rumah dia. Housemate dia pulak semua pakat dok balik kampung, dari melihat dia keseorangan aku pun dengan rela hati menginaplah dirumah dia . tak lama pun sebab malam ini (selasa) housemate dia akan balik sebab esok diorang kerja . kahkahkah! **gelak jahat sebab aku cuti lagi.

Hari first kiteorang jejalan KLCC, Aku,Yaya and tetamu jemputan also my bff iaitu Rayner! kononnya si Yaya ni nak tengok Singa menari, haha . well, best jugak masa tuh , thank you Yaya and Rayner for make my Day ! love both of you.

Second Day, waktu tengahari Yaya masak Maggi Kari, class kan kiteorang Lunch maggi, haha , okay okay sebenarnya kitaorang tak sempat beli barang dapur tapi dah kebulur sangat so kiteorang kebas je Maggi . and merancang nak masak Dinner . nak tahu ape kiteorang masak ! jum tengok .**well , ini jugak kali pertama aku memasak bagi orang makan, huahuahua.

Tarra ! mula-2 buang insang and segala benda asing .


cuci ikan sampai bersih ! (dah mcm menari je ikan tu aku tengok. haha)



sebabkan asam jawa takde, cuci dengan air garam and lepas cuci tabur  serbuk kunyit dgn garam sikit . 

lepas potong2 semua tangkap gambar sikt ! haha. perhatikan kan baju tu . jyeahh !!

no caption please . Haha


Dua biji tauhu digoreng terlebih dahulu. Haha

and jangan lupa goreng ikan tadi . kuali kecik ikan bengkok sikit . hihihi

Potong-2 tauhu tadi. and tumiskan dengan bawang putih/merah and cili .


haa ni dinamakan Sambal Power by cik Mieyza. Haha

okay proses-memproses masak memasak dah siap ! so mari kita lihat hasilnya yang akan memikat hati para penonton . 

makaroni sup meletups by cik Yaya . memang sedap wehh .


tauhu tumis kebabom by cik Mieyza (em ye ye hangus sikit , kahkahkah)


sambal ikan special by Cik Mieyza . hahaha


Honey Sarsi Sweet by Cik Mieyza.

Hirisan Mangga Syahdu Masam By Cik Yaya

akhirnya . tarraaa !!

makan dekat bawah ala-ala kampung baru lah style bak hang !

nak tahu makanan yang kami masak tu sedap ke tak . meh tengok apa dah jadi lepas kiteorang makan ! haha.

Nasi Awan Nano by Cik yaya . HABIS ! haha


kuikuikui .

kentang terbaik dari Cik Yaya ! haha . (yaya you know what i mean. haha)

okay memang macam Annoying sikit entry kali ni . tapi tapi , dah nak habis pun still gagah lagi kau orang baca sampai habiskan . hahaha . terima kasih banyak-2 tau sebab luangkan masa baca apa yang kita orang buat sempena cuti kali ni . and belummmm habis lagi nih . perkara yang paling malas kitaorang nak buat lepas masak  dan makan ialahhhhhhh.. jeng jeng jeng !!

cuci kuali, periuk pinggan semuaaa ! and malam ni pulak turn aku yang basuh . huhu T.T

tu jelahh kot nak cerita , update panjang-2 siapa pulak rajin nak baca kan . Haha. Untuk mereka yang seronok bercuti tu jangan lupa nak buat assignment ke ape ke . and buat mereka yang praktikal macam aku . wehh report wehh jangan lupa . haha . aku punya tak gerak-2 lagi ni :D

berkutak-katik keyboard lagi . jaga diri jaga hati : cik Mieyza





















back to top?
Ahad, 10 Februari 2013 @ 10:30 PTG
Busuk Hati .
Assalamuailaikum..

hey guys! so kali ni tajuk entry yang tak menarik sangat kan . aku nak bercerita pasal busuk hati . siapakah yang aku maksudkan ? eh eh harap faham tiada mengena antara hidup mahupun yang dah menjadi arwah . hiks !

setiap manusia kat dunia ni diberi seketul hati right ? dalam hati ade perasaan yg sukar digambarkan right ? dari hati juga kita menangis , dari hati kita marah , dari hati juga dapat merasai kebahagiaan kannnnnzzz .. so senang cerita hati ni memainkan peranan yang besar dalam mengawal emosi seseorang kan kan kan kan ! (angguk lah sikit tanda setuju . huahuahua)

macam mana pula orang yang busuk hati ni ? ehh menipu lah kan aku ni tak pernah busuk hati dengan seseorang kan . in fact , semuaa orang pernah kan . tapi kebanyakan orang akan balik ke pangkal jalan iaitu berfikiran positif semula , lambat laun hilang juga perasaan busuk hati tu . dan itu lah yang selalu aku buat untuk meneutralisasi kan semula perasaan busuk hati ni . sentiasa POSITIF !

**eh eh kau orang jangan perlu terkeliru Busuk hati dan iri hati ye.

senang cerita , iri hati tu macam kau orang rasa bila markah ujian kau orang lebih rendah dari kawan baik kau orang . hahaha . kebiasaannya sifat iri hati ni bersifat sementara asalkan kau orang tak berdendam . hihihi . dan busuk hati ni , kau orang ni asyik rasa tak puas hati dengan orang sehingga kau orang berbuat jahat dengan dia , contoh paling senang , ade ke patut pegi hasut kawan-2 yang lain supaya jangan kawan dengan orang yang kau orang benci tu . tak class langsung tauu .

contoh aku beri ni takde kena mengena lah dengan aku . insyaAllah , kawan-2 aku masih baik-baik belaka , hehehe . Alhamdulilah . keep it up my friends !!

buat sang busuk hati , jum kita lupakan sifat ni , kalau dia datang jugak kat diri kau orang , sepak jauh-2 dengan cara , sentiasa berfikiran positif . zikir , selawat bagi yang islam . tak guna ade perasaan busuk hati ni , seriously , memang sangat tak guna kalau ade perasaan ni , sebab boleh makan diri juga .

Auchh , entry yang tak berapa nak sempoi ni akhirnyaa hampir habis jugak kau orang baca , terima kasih luangkan masa dekat diary buruk aku ni . hahaha .

berkutak-katik keyboard di lain hari . jaga diri jaga hati ! : cik Mieyza ^_^
back to top?
@ 10:26 PG
Ini tempat praktikal saya :)
Assalamuailaikum ,

hey guys ! ape-ape pun sebelum tu nak aku ucapkan

HAPPY CHINESE NEW YEAR

tahun ni kalau tak silap adalah tahun ular kan ? wuu amazing year for chinese people . and siapa yang tak celebrate CNY tu aku ucapkan


HAPPY HOLIDAY

(aku dapat cuti 10 harii woiii . kuikuikui )

lamaaaaaa sangat tak update ini Diary buruk kannzz uollss ! ini semua gara-gara praktikal . emm yee praktikal . yes yes Latihan Industri . ohh please jangan gelak kan aku , dengan berkata

 ""wooii poyo gila minah nie , baru praktikal je PUN tapi cerita nak gempak mcm kerja tetap pulak""

ohhh please . korang jangan menilai begitu . and seriously i'm very busy . terlalu BUSY . ecehcehceh , poyo pulak aku ni .hahaha .


Aku praktikal di Company Construction yang terletak di ibu negara . achewahhh , ayat aku ! company aku ni kecik je tak besar mane pun dan telah berpengalaman selama 50 tahun dan memiiki beberapa anak buah company construction yang lain . hahaha . aku maksud kan bangunan company aku ni tak lah se''gah'' KLCC uollssss !


hari bekerja : isnin sampai sabtu .
masa : 9.00am-5.45pm
pakaian : yang sesuai ! jangan pulak kalo hari pergi SITE kau sarung kebaya jemahh oii > . <



well , aku takkan lah nak cerita dari hari first aku praktikal sampai sekarang . its impossible you knowww!

Jum tengok gambar . satu gambar seribu makna .kuikuikui


masa ini 3 kerja 1 masa mesti setlle . berselerak laa kan >.<


ini adalah profile/sample/catalog from supplier or subcon



sila ukur Drawing mengikut pembaris skala =.=''



tahap bohsan dah menguasai , tercipta Anime yg tak tau asal usul nya :D


serba sedikit lah gambar yg boleh membayangkan apa yang aku buat kat sana . senang cerita , sukar untuk mencuri tulang kerana kerja banyakk weh =.=''

and before company aku start cuti untuk CNY kami semua buat 

OFFICE CLEANING DAY .

memandangkan company aku baru nak mengamalkan sistem 5S (taktau ape 5S silaa google ye) so beriya-riya lah kami mencantik kan n mengemaskan ofice menjadi satu taman yg indah . hewhew , memandangkan nak cuci2 kemas2 ofis semua dibenarkan berbaju tshirt n jeans . and selepas je bersih-bersihkan office , kami buatlah LUCKY DRAW and sedikit party . well , memang sangat enjoy masa tu !


pemenang tempat paling bersih . wauuu ! congrats kak wati .

tips from her : sepahkan je tempat orang lain so tempat you akan bersih *kejamm uolss !


ini akak-akak ofis paling sempoi . 

dari kiri : kak auni , ms koh, ms joanne and ms yen .

so , alhamdulilah .. so far memang banyak sangat benda aku dapat di sini . antaranya :

-ilmu
-pengalaman yang terlaluuuu banyakk !
-konflik ragam2 manusia di ofis.
-punctual.
-angpow (kuikuikui)

dan tak tersenarai apa yang aku dapat di Company ni . Alhamdulilah lagi sekali ya Allah . walaupun penat tu tersangatlah penat tapi insyaAllah setimpal dengan apa yang diterima .

So , thanks , sedar tak sedar awak tu dah baca hampir abis entry kali ni . mekasih awak ! malunye saya . hahha .

okay aku tak nak lah update pepanjang . hahaha . well last terima lah buah tangan dari aku .


Latest picture . Huahuahua


#sepet yang ketara sebab baru bangun . kuikuikui .

berkutak-katik keyboard lagi : cik Mieyza :)




back to top?
monthly archive

November 2009 Disember 2009 Disember 2010 Januari 2011 April 2011 November 2011 Februari 2012 Mac 2012 April 2012 Mei 2012 Oktober 2012 Disember 2012 Januari 2013 Februari 2013 Mac 2013 Mei 2013 Februari 2014 Jun 2014 Julai 2014
recent entries

Terpulanglah Masih Perlu Rimas biarkan pergi. 2014 Dari sudut dalam hati. Al-Fatihah buat Mama.. Mari Memasak ! Busuk Hati . Ini tempat praktikal saya :)
LAYOUT BANNER COLORS MINIICONS